Brompton

De voordelen van vouwfietsen

De voordelen van vouwfietsen

Het leven in de stad kan opwindend zijn, het lijkt nooit stil te staan. Het mag dan wel leuk en opwindend zijn, maar in een overvolle trein zitten en veel geld betalen voor woon-werkverkeer kan frustrerend zijn, terwijl wandelen, hoewel het voordelen heeft, best onpraktisch is.

Zelfs fietsen op een standaardfiets kan lastig zijn, vooral als je dit moet combineren met ander vervoer en je fiets aan straatmeubilair moet vastzetten, waardoor hij beschadigd dreigt te raken.

Dat is precies waarom Brompton-oprichter Andrew Ritchie in 1975 zijn eerste vouwfietsprototype uitvond, op zoek naar een eenvoudigere oplossing voor reizen in de stad.

Vouwfietsen zijn een oplossing voor al deze problemen en tegelijkertijd bieden ze een wereld van kansen en avontuur en verbeteren ze je alledaagse ritjes door de stad.

Het kenmerkende ontwerp van Brompton doet dit al meer dan 40 jaar en Brompton maakt nog steeds de beste vouwfietsen ter wereld, die in minder dan 20 seconden worden opgevouwen tot een klein compact pakket.

A man sitting on a round table beside his Piccadilly Blue C Line

De geschiedenis van vouwfietsen

De geschiedenis van vouwfietsen gaat terug tot lang voordat Andrew Ritchie een prototype ontwierp in zijn flat in Londen met uitzicht op het Brompton Oratory. Al sinds de uitvinding van de fiets zijn mensen op zoek naar manieren om hem opvouwbaar of in ieder geval beter draagbaar te maken.

De vouwfiets zoals we die nu kennen ontstond toen mensen steeds meer in de stad gingen werken en leven in de tweede helft van de 20e eeuw. Je fiets in de trein meenemen, een korte afstand door de stad fietsen, hem kunnen dragen en binnen neerzetten: de opkomende uitdagingen van reizen in de stad van toen gelden nu nog steeds, en de vouwfiets blijft een ideaal antwoord op alle problemen.

De evolutie van Brompton van een beginnend bedrijfje tot een gevestigde onderneming eind jaren tachtig en begin jaren negentig maakte de vouwfiets langzaam maar zeker steeds zichtbaarder, met als belofte een rit die niet alleen praktisch is, maar ook ongelooflijk leuk.

De Brompton heeft een lange weg afgelegd sinds Andrew Ritchie ze zelf met de hand maakte, en sinds de eerste Brompton-fabriek opende op Bollo Road in Brentford.

Young Andrew Ritchie, carrying a folded Brompton in his work jumpsuit, a schematic drawing of a Brompton.

De essentie van de fietsen blijft hetzelfde, en elke fiets behoudt de iconische framevorm. Hun ontwikkeling in de afgelopen twee decennia heeft een groter scala aan materialen geïntroduceerd om nog veelzijdigere en beter draagbare vouwfietsen te creëren, van een universele maat tot ultralichtgewicht TIG-gelaste titaniumframes. Er zijn nu zelfs elektrische vouwfietsen beschikbaar om een extra boost te geven, waar je ook naartoe gaat. Deze stappen voorwaarts betekenen nu meer dan ooit dat vouwfietsen een toegankelijk en zinvol, tijdbesparend alternatief zijn voor andere vormen van stedelijk vervoer, en ook een vriendelijke milieukeuze.

 

Hoe snel zijn vouwfietsen?

Vouwfietsen worden geleverd met veel kleinere wielen dan je op standaardfietsen zult aantreffen, vooral natuurlijk om ze gemakkelijker op te vouwen en compacter te maken. Het andere voordeel van kleine wielen waar je je nooit van bewust bent geweest is hoe goed je ermee kunt versnellen. Als je wel eens in de spits door een stad hebt gereden, weet je heel goed hoe vaak je stopt en start. Hier komen vouwfietsen tot hun recht, omdat kleine wielen veel sneller in beweging komen vanaf een staande start, waardoor het je minder energie kost om op je bestemming te komen. Bij aankomst kun je je Brompton in slechts 20 seconden opvouwen en doen waarvoor je bent gekomen.

Fietsen op deze wieltjes van 40 cm is opwindend wanneer je het door hebt, maar als je van een standaardfiets overstapt naar een vouwfiets kun je in het begin merken dat de kleinere wielen iets gevoeliger zijn voor stuurbewegingen (vooral op snelheid) en dat de schok groter kan aanvoelen als je over een gat of hobbel rijdt. Deze kleine wielen zijn echter dubbelwandig, dus supersterk, bestendig en duurzaam.

Een ander voordeel dat de wielen en het compacte formaat van een vouwfiets bieden is extra flexibiliteit en wendbaarheid, wat handig is op momenten dat je tussen stilstaande voertuigen moet navigeren. En als je een keer verkeerd bent gereden, is stoppen en omdraaien ook niet zo onhandig als op een gewone fiets. Vouwfietsen van Brompton hebben een kleine draaicirkel en je kunt gemakkelijk sturen en optrekken. Dat is een groot voordeel in de smalle straten van een stadscentrum.

A P Line being ridden around a corner of a London street,

De versnellingen op vouwfietsen zijn opzettelijk groter om de kleinere wielen te compenseren, maar de versnellingen die nu beschikbaar zijn voor vouwfietsen bieden veel meer mogelijkheden dan voorheen. Het vouwfietsassortiment van Brompton heeft modellen met een tot zes versnellingen. Als je weet dat je op volledig vlak terrein rijdt, kun je waarschijnlijk een model met een of twee versnellingen overwegen, met als extra voordeel dat de fiets lichter en de techniek eenvoudiger wordt. Twee versnellingen is een goede optie om je een lichtere versnelling te geven om op gang te komen, en een hogere versnelling voor wanneer je eenmaal op snelheid bent.

Met de vouwfietsen van Brompton met drie, vier en zes versnellingen kun je moeilijk terrein op je routes overkomen, wat vooral handig is als je in een heuvelachtig gebied woont.

Heuvels? Op een Brompton? Je zou er in eerste instantie misschien niet aan denken met een vouwfiets, maar vouwfietsen kunnen toch echt heuvels op gaan. Met de superlichte compacte versnellingen van de Brompton Electric P Line kan je alle hellingen van een stad overwinnen.

 

A man carrying a folded Electric P Line off a train

Met de zesversnellingenoptie op de Brompton C Line kun je ook verder fietsen met je Brompton voor avonturen op gevarieerder terrein. Met de extra beschikbare versnellingen kun je de steilste hellingen op en kun je bagage in een Brompton-fietstas stoppen en op verkenning gaan.

 

Wat kun je doen met een vouwfiets wat je niet kunt doen met een grote fiets?

Het simpele antwoord is: heel veel! Grote fietsen hebben natuurlijk diverse voordelen, maar kunnen in de stad wat problemen ondervinden. Kun je je fiets vastzetten en veilig stallen op je locatie? Een vouwfiets maakt het eenvoudig om overal heen te gaan op twee wielen, veilig in de wetenschap dat je hem snel kunt opvouwen en met je mee kunt dragen.

A man sat on a sofa reading, beside his House Red C Line Brompton

Een Brompton is compact genoeg om op het werk onder je bureau te passen en licht genoeg om hem gemakkelijk mee te nemen in een drukke trein of metro zonder te boeken, of in een taxi te stappen als je plannen veranderen. Vouw hem in 20 seconden op en je kunt direct de supermarkt of een café binnengaan en doen wat je moet doen zonder problemen. In de stad hebben we altijd wat te weinig ruimte. Iedereen in een flat kent natuurlijk de irritatie om je voorbij een in de gang achtergelaten fiets te moeten persen, maar een vouwfiets past netjes naast een schoenenrek.

Elke soort fiets kan je de vrijheid geven om te gaan en staan waar je maar wilt, maar een vouwfiets combineert dat met de functionaliteit om zich aan te passen aan jou, je dag en je plannen, in plaats van andersom.

Een vouwfiets is een perfecte reisgenoot als je naar het buitenland gaat. Wat is een betere manier om een nieuwe stad te bekijken? Bromptons zijn compact genoeg om ze gemakkelijk naar het vliegveld mee te nemen en ze in een vliegtuig te laden zoals andere soorten bagage. In sommige gevallen kun je zelfs je vouwfiets meenemen als handbagage.

Je moet je fiets op de juiste manier inpakken om hem in het vliegtuig mee te nemen. Brompton biedt een vierwielige gewatteerde vouwfietstas als onderdeel van het assortiment accessoires die niet alleen hiervoor perfect is, maar reizen overal gemakkelijker maakt.

A man waiting to board a train with their Padded Brompton Luggage

Over accessoires gesproken, het hele tassenassortiment van Brompton is ontworpen om gemakkelijk aan de voorkant van je fiets te klikken. Groot of klein, deze tassen zijn een enorm voordeel ten opzichte van een standaardfiets, zodat je zonder rugzak kunt fietsen en je rug niet helemaal bezweet raakt onderweg naar je bestemming.

 

Beste elektrische vouwfiets

Elektrische fietsen zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden. Ze maken reizen, woon-werkverkeer en rondfietsen gemakkelijker en toegankelijker voor iedereen en bieden een alternatief met een lage impact voor mensen om zich in hun omgeving te bewegen. Ze betekenen ook dat je zonder zweten op je plek van bestemming aankomt!

Bromptons eerste elektrische vouwfiets werd in 2017 uitgebracht, nadat Brompton samen met Williams Advanced Engineering een motor en fiets had gemaakt die nog net zo draagbaar was als altijd, maar die passagiers een extra boost gaf om echt overal naartoe te gaan.

Lichter. Sneller. Nog beter draagbaar. Het nieuwste model Brompton Electric P Line is de beste elektrische vouwfiets tot nu toe en de lichtste Brompton Electric-fiets ooit, met Smart Pedal Assist die weet wanneer je hulp nodig hebt en automatisch inschakelt. Alle elektrische vouwfietsen van Brompton hebben vier ondersteuningsstanden, variërend van stand nul (dus helemaal geen ondersteuning) tot stand drie, waarin je de sterkste boost krijgt voor wanneer je te maken krijgt met heuvels of tegenwind. Brompton raadt stand twee aan als de meest geschikte voor de meeste fietsers, deze is zuiniger met de accu dan stand drie, maar geeft je een nuttige boost over glooiend terrein en vanaf een staande start.

Two Brompton Electric bikes being ridden side by side

De opvallende eigenschap van Bromptons elektrische fietsen is echt hoe compact ze blijven in vergelijking met anderen, ondanks de motor en accu. De accu van 300 Wh wordt handig opgeborgen in een tas aan de voorkant van de fiets en weegt slechts 2,9 kg en is gemakkelijk afneembaar, zodat je hem mee kunt nemen om op te laden vóór je volgende rit. Dat betekent dat hij de boost geeft die je wilt, maar toch opvouwbaar is, zodat je hem onder je bureau kunt opbergen of in de trein kunt meenemen. De accu heeft zelfs een USB-poort, zodat je je telefoon of laptop onderweg kunt opladen.

De elektrische fiets van Brompton heeft een bereik van 30-70 km, afhankelijk van het gebruik, en wordt geleverd in de modellen Urban (twee versnellingen) en Explore (zes versnellingen). Zo kun je een model voor de stad kiezen, of een model kiezen dat het beste van beide combineert en je de vrijheid geeft om met je elektrische fiets de stad uit te gaan voor een goede ontdekkingstocht.

Klaar om de weg op te gaan en de wereld te verkennen op twee wielen? bekijk ons assortiment Brompton-vouwfietsen online.

0 Comments

  1. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Quis ipsum suspendisse ultrices gravida. Risus commodo viverra maecenas accumsan lacus vel facilisis.

    1. Cras maximus ultricies volutpat. Praesent ut enim non enim vulputate fringilla.

  2. Cras maximus ultricies volutpat. Praesent ut enim non enim vulputate fringilla.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *